Burn-out voor tien procent werkenden

Bron: CBS. Rapport Permanent Onderzoek Leefsituatie, 26 juli 2005.

Een op de tien werkenden voelt zich opgebrand. Dit blijkt uit de resultaten van het rapport Permanent Onderzoek Leefsituatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van de zeven miljoen mensen op de arbeidsmarkt hebben 700.000 last van burn-outklachten.

Het aantal mensen met deze klachten is sinds 2001 niet gestegen. Mannen en vrouwen raken even vaak opgebrand. Vooral in het onderwijs en de horeca krijgen mensen een burn-out. In het onderwijs is dat veertien procent, in de horeca twaalf. Financiële stellingen staan helemaal onderaan, daar voelt zes procent zich uitgeput.

De kans om opgebrand te raken, hangt sterk samen met de werkdruk en ontplooiingsmogelijkheden. Mensen met een hoge werkdruk hebben 3,4 zoveel kans op burn-outklachten als mensen met een lage werkdruk. Werkenden die zich in hun werk niet kunnen ontplooien hebben 2,7 meer kans op een burn-out. Weinig zeggenschap op het werk vergroot deze kans met 1,7 procent. Tevredenheid over het werk, het salaris en promotiekansen hangen volgens het rapport niet zo sterk samen met burn-out.

Voor het onderzoek zijn van 2001 tot 2004 elk jaar vierduizend werkenden gevraagd of ze emotioneel uitgeput zijn, zich ‘s ochtends moe voelen, een leeg gevoel hebben of ‘op’ zijn.